Nationaal slootjesonderzoek door kinderen

REGIO – Van 8 tot en met 10 juni wordt voor het eerst een landelijk ‘citizen science’ slootjesonderzoek uitgevoerd.

 

Op ruim 120 plekken in het land gaan kinderen en volwassenen de kwaliteit van het slootwater onderzoeken. Door het onderzoek op zoveel plekken in het land tegelijk te doen, krijgen wetenschappers antwoord op de vraag: Hoe gezond zijn de Nederlandse slootjes?

Het onderzoek is een samenwerking tussen IVN Natuureducatie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het Nederlands Instituut voor Ecologie.

De kleine ‘wetenschappers’ gaan waterdiertjes tellen en proefjes doen. Hiermee kunnen ze de helderheid van het water en de dikte van de sliblaag op de bodem meten.

De waarnemingen worden vastgelegd op een onderzoekskaart die speciaal voor het slootjesonderzoek ontwikkeld is. Na afloop, of live op de telefoon, voeren de deelnemers de resultaten in via www.ivn.nl/slootjesdagen. Ze zien dan gelijk wat de score van het slootje is.

IVN Noord-Kennemerland en KNNV regio Alkmaar nemen kinderen van 4 tot 12, samen met hun (groot)ouders mee op ontdekkingsreis in een doodgewone sloot. Dit evenement wordt ondersteund en gefaciliteerd door gemeente Heiloo.