IJsland: over gletsjers en vulkanen

CASTRICUM – Ruud Schaafsma neemt u mee op reis naar het spectaculaire natuurschoon van IJsland. IJsland is een uniek eiland binnen Europa, waar je direct in aanraking komt met het ontstaan van de aarde. Een paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars en fotografen. Op donderdag 21 juni vertelt Ruud er uitbundig over in de bibliotheek in Castricum.

IJsland heeft een betoverende schoonheid door zijn heldere vergezichten, vulkanische verschijnselen, enorme gletsjers, de hoge vogelrotsen en meren met broedende vogels, de midzomernacht en het noorderlicht. IJsland is een land van uitersten. Overal sporen van een – vaak recent – glaciaalverleden en letterlijke kijkjes in het binnenste van de aarde.
Geen bomen, maar wel een explosie van pioniersplanten, korstmossen en blauwwieren in hete bronbeekjes. Enorme hoeveelheden broedvogels, waaronder de fraai gekleurde papegaaiduiker op de honderden meters hoge vogelkliffen langs de kust. De gekleurde bergen, het geweld van gletsjerrivieren met grote watervallen, de verlatenheid van het binnenland. Dit alles in het mooie arctische licht.

Kortom, deze ongeveer anderhalf uur durende ‘reis’ door IJsland geeft een prachtig beeld van dit land van onweerstaanbare schoonheid. Ruud Schaafsma is auteur van de boeken ‘Struinen op IJsland’ en ‘Verder struinen op IJsland’.
Deze boeken zijn deze avond te koop en kunnen op verzoek gesigneerd worden door Ruud. Meer informatie kunt u vinden op www.ruud-schaafsma.nl.

U bent van harte welkom op donderdag 21 juni vanaf 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Castricum, Geesterduinweg 1. De toegang is € 6,- inclusief een kopje koffie of thee. Leden van de bibliotheek krijgen € 1,- korting op de toegangsprijs. Aanmelden kan via de website www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of bij de klantenservice in één van onze vestigingen (u betaalt met pin). 

Foto: van IJsland: het Svínafjellsjökull