Goed nieuws: Plastic in de ban!

REGIO – PWN maakt zich al jaren hard voor het drinken van kraanwater om het gebruik van plastic flessen terug te dringen. Maandag 28 mei presenteerde de Europese Commissie een wetsvoorstel dat het gebruik van plastic aan banden legt.

 

In het wetsvoorstel worden een aantal producten verboden. Voor andere plastic producten voor eenmalig gebruik komen beperkingen. Ook plastic flessen moeten er aan geloven. In 2025 moeten die voor 90 procent worden ingezameld, onder meer door statiegeldheffingen.

Het wetvoorstel dat de Commissarissen Timmermans en Katainen presenteerden moet de steeds dikkere ‘plastic soep’ in zeeën en oceanen tegengaan.

Plasticresten worden aangetroffen in vissen, schelpdieren, zeehonden, schildpadden, walvissen en vogels, waarmee ze ook in het voedsel voor de mens belanden. Een gevaar voor dier en mens, concludeert de Commissie, want plastic is vaak schadelijk en giftig.

Op dit moment worden in ons land dagelijks 500.000 plastic flesjes weggegooid. Door kraanwater te drinken uit een hervulbare fles, is er minder afval, wordt er bespaard op grondstoffen en is er minder CO2-uitstoot.