Nationale inbraak preventie weken

Driekwart doet voorzichtig of helemaal de deur niet open als er ’s avonds wordt aangebeld

 

Veiligheid heeft niet altijd alleen met goede sloten of alarmsystemen te maken. Zo kan verlichting bij de voor- of achterdeur ervoor zorgen dat een inbreker wegblijft en liever ergens in het donker zijn slag slaat.

Diezelfde verlichting kan ook zorgen voor een gevoel van veiligheid als er ’s avonds wordt aangebeld. Ruim de helft is voorzichtig en doet alleen de deur open, als men in dat kunstlicht door een ruit, deurspion of videocamera de bezoeker kan herkennen, of als het bezoek vooraf is aangekondigd.

Staan er vreemden aan de deur dan wordt er veelal niet opengedaan. Een vijfde doet als het donker is, veelal uit onzekerheid of angst, de deur niet meer open. Mannen doen over het algemeen gemakkelijker hun voordeur open dan vrouwen.

Veel mensen gebruiken slimme verlichting die werkt op een bewegingssensor, een lichtsensor of timer. Verlichting die gebruik maakt van een app op het mobieltje en waarvan de lampen via wifi worden aan- en uitgeschakeld, maken een opmars.

Een andere tip is kostbare spullen, vooral ook ’s nachts, niet in het zicht te leggen, maar mee te nemen naar de slaapkamer.

Kijk voor meer informatie over o.a. inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl