Regionaal Archief ondertekent contract met softwarebedrijf Picturae

ALKMAAR – Maandag 16 april ondertekenden het Regionaal Archief Alkmaar, softwarebedrijf Picturae uit Heiloo en burgemeester Bruinooge (voorzitter van het Algemeen Bestuur van het Archief) een contract in het Alkmaarse gemeentehuis. Daarin is vastgelegd dat Picturae en het Regionaal Archief samen gaan werken aan een e-depot.

Gemeenten zijn wettelijk verplicht hun informatie goed te beheren. Een deel van die (tegenwoordig vaak digitale) informatie moet zelfs voor altijd worden bewaard. Het is dus van belang dat de opslag van digitaal archief goed geregeld wordt. Daarom wordt er nu een e-depot ontwikkeld, een systeem dat ervoor zorgt dat de informatie altijd kan worden geopend, gelezen en begrepen. Ook in de digitale wereld moet er een origineel document blijven bestaan, waaraan niet zomaar iets veranderd kan worden. Alleen op deze manier is de toekomst van de informatie van vandaag gewaarborgd.

Twee gemeenten uit het werkgebied van het Regionaal Archief, Alkmaar en Den Helder, zijn al bezig met de voorbereidingen voor een aansluiting op het e-depot in 2018. Vervolgens sluiten ook de andere gemeenten en overheidsorganisaties aan. Het werkgebied van Archief beslaat de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel.

Meer informatie over de ontwikkeling van het e-depot is te vinden op www.regionaalarchief.nl/edepot .