‘Aardwarmte haalbaar in Castricum’

CASTRICUM – Van het gas af, maar dan? Tijdens de druk bezochte Publieksavond ‘Aardwarmte haalbaar in Castricum’ van CALorie in het gemeentehuis werd de toepassing van aardwarmte besproken. Pim van Herk vertelde over de studie die de provincie heeft laten doen om de warmtetransitie in Noord-Holland in kaart te brengen.

Wart van Zonneveld vertelde over de succesvolle transitie van aardgas naar aardwarmte in het kassencomplex van zijn orchideeënkwekerij Floricultura in Heemskerk. Floricultura pompt heet water uit een aardlaag op ruim 2 km diepte, verwarmt daarmee de kassen en pompt het afgekoelde water weer terug in de aardlaag.

Deze succesvolle toepassing van aardwarmte zo dicht in de buurt van Castricum geeft vertrouwen dat het ook in Castricum zelf moet lukken. Hans van Dongen van de werkgroep Aardwarmte haakte daarop in door aan te geven welke onderzoeksvragen eerst beantwoord moeten worden voordat er stappen naar een proefproject zinvol zijn.

De opening van de avond was aan wethouder Marcel Steeman. Hij benadruktehet belang van het onderwerp en gaf aan dat het onontkoombaar is, dat wij van het gas af moeten. In een regio-overleg heeft Steeman aangedrongen op maatregelen en te maken keuzes. Hij zei ook dat er op het gemeentehuis hard gewerkt wordt aan een de nota Duurzaam Castricum. Steeman sprak zijn waardering uit dat organisaties als CALorie en nu ook de werkgroep Aardwarmte zich zo inzetten.

Een verslag van de avond is te vinden op de website van CALorie www.calorieenergie.nl

foto: Piet Geerke