Grote duinbrand oefening

CASTRICUM – Dinsdagavond 20 januari om 19:30 uur tijdens de wekelijkse oefenavond, heeft de brandweer van Castricum samen met de collega’s van Egmond geoefend. Er was sprake van een duinbrand in de duinen van Castricum. Hierop werden de twee duinbrandvoertuigen van Castricum en Egmond ingezet. Ook werd het verkenningsvoertuig de duinen ingestuurd om zo snel mogelijk te kijken waar de brand precies was.

De officier van dienst en een boswachter werden ook gealarmeerd. De melder zou ergens op de Van Speyklaan staan bij een pompstation. Het verkenningsvoertuig was daar snel ter plaatse en trof de melder en de brandhaard in de duinen aan. Na even snel te overleggen met de boswachter en de bevelvoerders van de twee duinbrandvoertuigen werd er besloten om alle voertuigen aan te laten rijden via de Zeeweg en dan de Kroftlaan op te gaan. Dit omdat de brand daar aan de gang was.

Het voertuig van Egmond was als eerste bij de brand en had al twee stralen hogedruk ingezet. De wagen van Castricum begon gelijk bij aankomst te blussen met twee stralen via de dak monitors en de bumper monitor om al rijdend de brand te blussen. Omdat de brand behoorlijk heftig was en er weinig water in de buurt was werd er al snel opgeschaald naar grote brand. En kwamen er fictief meerdere tankautospuiten en diverse waterwagens ter plaatsen. Ook werd de slangenaanhanger van brandweer Castricum (daar zit ongeveer 600 met slang aan elkaar gekoppeld in) opgehaald vanaf de kazerne.

Na dit alles werd  er ook nog een slachtoffer gevonden achter de brandhaard die door de brandweerlieden gekoeld werd en aan de ambulance werd overgedragen. Hierna werd al snel het sein einde oefening gegeven. De brandweeroefening die was geregeld door de Veiligheidsregio Noord Holland Noord is als zeer leerzaam en geslaagd ervaren.

Foto’s zijn gemaakt door brandweer Castricum