Bescherm uw leidingen en meter tegen vorst

CASTRICUM – Vorst en koude wind kunnen uw watermeter en -leidingen zo beschadigen dat lekkage ontstaat. PWN heeft drie om meter en leidingen hiertegen te beschermen.

1. Isoleer de watermeter. De ruimte waarin de watermeter en hoofdkraan zich bevinden, moet vorst- en tochtvrij zijn. Is dat een buitenput, bedek de meter dan voor de vorst intreedt met een vuilniszak gevuld met proppen krantenpapier. Bevindt de meter zich binnenshuis onder een luik bij de voordeur, stop de vuilniszak dan tussen de meter en de gevel. Ook muren en gevels laten veel kou door.

  1. Tap de buitenkraan af. Ook de buitenkraan is een kwetsbare plek. Tap de buitenkraan af totdat er geen water meer in zit. Draai hem weer open als de vorstperiode er weer opzit.

  2. Houd uw huis op temperatuur. Moderne cv-ketels hebben een vorstbeveiliging. Kouder dan 7 graden zal het niet worden in huis. Met een oudere woning of cv-ketel is het verstandig om de radiatoren open te houden en de thermostaat ’s nachts niet lager dan 15 graden te zetten. Zeker in vertrekken die niet dagelijks worden gebruikt, zoals een lege zolder, kan het gaan tochten of koud worden.

Bekijk de video op www.pwn.nl