Rode Kruis Ziekenhuis steunt zaak tegen tabaksindustrie

REGIO – Namens Zorg van de Zaak en haar dochteronderneming het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk wordt aangifte gedaan in de lopende procedure van Bénédicte Ficq, Anne Marie van Veen, anderen, andere instellingen en beroepsgroepen tegen de vier tabaksproducenten en hun leidinggevers.

 

Zorg van de Zaak en het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) zetten zich in voor het geluk van mensen door het verbeteren van de gezondheid en de participatie in de maatschappij. Het voorkomen van ziektes is daarbij een belangrijk streven.

Jaap van den Heuvel, voorzitter Raad van Bestuur RKZ: “Dit streven wordt ernstig tegengewerkt doordat de tabaksproducenten mensen verslaafd maakt en houdt aan haar verslavende product. Terwijl ze weten dat het de gebruikers ernstige schade toebrengt aan hun gezondheid, niet zelden met voortijdige dood als gevolg. De toename van ziektes en de afname van participatie leidt tot enorme maatschappelijke kosten. Dat zet de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg ernstig onder druk.”

In 2016 deden longkankerpatiënt Anne Marie van Veen en advocaat Bénédicte Ficq voor het eerst aangifte tegen de producenten Phillip Morris, British American Tobacco, Imperial Tobacco en Japan Tobacco. ‘Zware mishandeling met de dood tot gevolg’, ‘opzettelijke benadeling van de gezondheidszorg’ en ‘valsheid in geschrifte’ vormen de inhoud van die aanklacht. De aangifte door het RKZ wordt gedaan van dezelfde strafbare feiten zoals in deze initiële aangiften is omschreven.