Gemeente Castricum behaalt slechtste score in bereikbaarheidsonderzoek

CASTRICUM – Uit een onderzoek van Wij Verdienen Beter blijkt dat een toenemend aantal gemeenten ervoor kiest onbereikbaar te zijn via de mail. In Noord Holland zijn dat 16 gemeenten, waaronder gemeente Castricum.

Slechtste score
Van alle gemeenten in provincie Noord Holland scoort gemeente Castricum het slechtst in het onderzoek. Zij heeft geen e-mailadres op haar website staan en hebben nooit een antwoord geven op de vraag van ‘Wij Verdienen Beter’, die het onderzoek heeft uitgevoerd, zo meldt NH Nieuws. Opvallend is dat zij in 2015 nog een hoge score kreeg.

Nederland

Op national niveau zijn in totaal 86 van de 388 gemeenten niet meer per e-mail bereikbaar. Een kwalijke zaak, aldus Peter van de Wijngaart van Wij Verdienen Beter. ‘Gemeenten die niet bereikbaar zijn per e-mail maken het voor burgers lastiger om met hun lokale overheid in contact te komen. Een digitaal formulier verplicht de burger daarbij vaak tot het geven van onnodige en soms privacy-gevoelige informatie’.

Voor het onderzoek werd halverwege 2017 aan alle gemeenten per e-mail (of, wanneer het niet anders kon, per webformulier) een vraag gesteld over de mogelijkheid tot inspraak tijdens een raadsvergadering. Zes gemeenten, waaronder Leeuwarden, reageerden helemaal niet op de vraag.

De index is te bekijken op: http://wijverdienenbeter.nl/bereikbaarheid_2017/index.html