D66 organiseert discussieavond over privacy en de ‘Sleepwet’

CASTRICUM – Op 17 januari organiseert D66 een discussieavond over privacy en de ‘Sleepwet’ bij Wier&Ga.

Ook het komende jaar staan onze privacy en vrijheid van communicatie onder druk, aldus D66. De ‘Sleepwet’ die voor de deur staat kan serieuze gevolgen hebben voor ons. Tijdens de discussieavond gaan Rejo Zenger namens Bits of Freedom en Ingrid Weerts namens de Jonge Democraten uitleggen wat de mogelijke gevolgen zullen zijn van de invoering van deze wet. Belangrijk ook omdat er op 21 maart, gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen, er een referendum wordt gehouden over deze wet.

De sleepwet in het kort:
De vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV), ook wel Sleepwet, geeft een uitbreiding van de middelen die de diensten (AIVD en MIVD) mogen inzetten. De grootste veranderingen zijn:

– Er mag een zogenaamd “sleepnet” worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet-verdachte burgers. Zo mag een hele wijk afgeluisterd worden wanneer er een verdacht persoon in woont;
– Alle geautomatiseerde apparaten mogen gehackt worden. Denk bijvoorbeeld aan uw telefoon, computer of smart-tv;
– Er mag een geheime DNA-databank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen.
Verzamelde data mag met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden, ook zonder deze eerst geanalyseerd te hebben.

De discussieavond zal plaatsvinden op 17 januari om 19:30 bij Wier&Ga.