Castricum heeft geen vertrouwen meer in Schiphol

CASTRICUM – De gemeente Castricum heeft geen vertrouwen meer in Schiphol. Dat blijkt uit een rondvraag van de NOS onder de gemeenten in de Omgevingsraad Schiphol. Ook de Noord-Hollandse gemeenten Uitgeest en Uithoorn zeggen geen vertrouwen meer te hebben in de luchthaven.

In september maakte Schiphol bekend dat uit eigen berekeningen was gebleken dat het vliegveld door kan groeien zonder meer overlast te veroorzaken. Dat onderzoek is relevant, omdat er in 2018 een besluit genomen wordt over uitbreiding van de nationale luchthaven.

Verschillende gemeenten betwisten de uitkomsten van de rapportage van Schiphol. “Zolang wij niet merken dat de geluidsoverlast minder wordt, hebben wij geen vertrouwen in berekeningen die de indruk wekken dat het reuze meevalt met de overlast”, reageert de Uithoornse wethouder Hans Bouma nu.

De Castricumse wethouder Marcel Steeman (D66) vult aan: “Ik snap dat Schiphol vooral wil weten wat de gemiddelde overlast is. Maar als er ’s nachts een vrachtvliegtuig overkomt, is het hele dorp wakker. En dat zie je niet terug in de berekeningen over de gemiddelde overlast.” 

Ook baalt de Castricumse wethouder van de onmacht van gemeenten tegenover de luchthaven. Al tweeëneenhalf jaar komen er meer nachtvluchten over Castricum. Steeman verwacht dat er voor 2019 geen oplossing komt: “Als je als gemeente iets wil doen aan de overlast in je gemeente, ben je in feite machteloos.”

Luchthaven Schiphol zegt dat de afspraken die zijn gemaakt in het algemeen goed uitpakken voor de hele omgeving, maar dat het kan zijn “dat er op lokaal niveau meer overlast is ontstaan”. Schiphol zegt de zorgen van Uithoorn en Castricum te herkennen. De Aalsmeerbaan, die voor overlast zorgt, is afgelopen jaar meer ingezet. 

De NOS benaderde alle 31 gemeenten in de Omgevingsraad. Naast Castricum, Uitgeest en Uithoorn hebben nog vijf andere gemeenten geen vertrouwen meer in Schiphol. Twaalf andere gemeenten hebben wel voldoende vertrouwen, elf gemeenten deden niet mee aan het onderzoek.

Video: NOS

Video