Roos Tabak wint landelijke marathonwedstrijd!

REGIO – Op woensdagavond 20 december stond de landelijke marathonwedstrijd op het programma van de Regiotop wedstrijd op Flevonice. Roos Tabak, lid van de Vereniging Kennemer IJsbaan (VKIJ) en trainend bij de Marathonselectie van Alkmaar, stond in Biddinghuizen aan de start van deze wedstrijd.

Roos won verrassend de wedstrijd over 25 kilometer op de langste kunstijsbaan ter wereld, rondjes van elk 3 kilometer! Deze wedstrijd op Flevonice zorgt ieder jaar weer voor bijzondere wedstrijden, want het is geen goed gedweilde baan zoals velen gewend zijn en is het een ijsbaan waar hard gewerkt moet worden en waar je met twee treintjes net aan naast elkaar kan rijden.
En daarnaast is het kunstlicht ook niet zoals iedereen over het algemeen gewend is, waarbij lantaarnpalen om de vijftig meter staan en waar af en toe zelfs één uitgevallen is.

Voor Roos was de wedstrijd prachtig verlopen. Al snel zat Roos met enkele andere schaatssters mee in een kopgroep voor het peleton. Er werd heel goed samengewerkt waar ieder zijn kopwerk verrichtte. Met nog een ronde te gaan kregen ze te horen dat ze met elkaar 50 seconden voorsprong hadden op het peloton, dit bleek genoeg! Waar enkele dames begonnen te kijken naar de anderen sprongen twee dames weg uit de kopgroep. Roos liet deze twee dames niet gaan en ging in de achtervolging waarbij ze richting de finishstreep in de sprint deze twee dames voorbij schaatste en won!
Met deze overwinning haalde Roos ook nog een ticket binnen voor de wedstrijden op de Weissensee in Oostenrijk. Hierdoor mag Roos in januari samen met haar teamgenoten de marathonwedstrijden op het natuurijs van de Weissensse mee schaatsen. 

Foto: Roos Tabak in actie.