Wijs uw kind op de gevaren van lachgas

CASTRICUM – In Castricum zijn de afgelopen tijd ballonnen en slagroompatronen gevonden op locaties waar vaak jongeren verblijven. De gemeente verzoekt u als ouder of verzorger dit onderwerp met uw kind te bespreken en te wijzen op de mogelijke gevaren en risico’s.

De inhoud van een slagroompatroon betreft stikstofdioxide(lachgas) die jongeren inhaleren via een ballon. Dit gebruik geeft de jongeren een roes, een vervorming van de werkelijkheid in beeld en geluid en een gevoel van euforie.

Lachgas is populair omdat het gemakkelijk en legaal verkrijgbaar is. De risico’s na gebruik lijken te overzien maar heeft zeker een risico voor de gezondheid. Lachgas gelijk inhaleren vanuit een patroon of gasfles is levensgevaarlijk. Het gas is zo koud dat longen, mond, lippen, neus en stembanden kunnen bevriezen. Gebruik van lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen en kan de dood tot gevolg hebben.

Meer informatie over dit onderwerp: www.brijderjeugd.nl en www.drugsinfoteam.nl