De Ochtenden: Abdij van Egmond

CASTRICUM – Donderdag 11 januari geeft Paul Buitenhuis, rondleider van de abdij, in de bibliotheek in Castricum een lezing over de lange en rijke geschiedenis van de Abdij van Egmond. Paul Buitenhuis vertelt tijdens deze lezing in de serie van De Ochtenden over zowel de historie als het heden van de Abdij.

De Abdij van Egmond heeft een lange en rijke historie. Aan het begin van de 10e eeuw werd de Abdij gesticht door graaf Dirk I. Een van de belangrijkste geschiedenisboeken van de Middeleeuwen, de Egmondse annalen, werd hier rond 1100 te Egmond samengesteld.
In deze annalen wordt vermeld dat op initiatief van de monniken dijken en dammen werden aangelegd om de vele abdijgronden te beschermen tegen het water.
Ten noorden van Akersloot is dat de Limmerdam (dam tussen de strandwallen van Limmen-Alkmaar en Akersloot) en ten zuiden van Akersloot de Startingerdijk. De abdij werd in 1572-1573 om strategische redenen door de troepen van Sonoy vernietigd. In de 20ste eeuw werd het klooster herbouwd en nu is het wederom in gebruik als klooster, door het Benedictijner kloostergemeenschap.

Bibliotheek Kennemerwaard locatie Castricum organiseert regelmatig op donderdagochtend een programma voor senioren met als titel: De Ochtenden. Deze ochtenden van 10.00 – 12.00 uur staan in het teken van cultuur en informatie, maar ook gezellig samenzijn en nieuwe mensen ontmoeten.

U bent van harte welkom op donderdag 11 januari van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Castricum, Geesterduinweg 1.
De toegang is € 3,- inclusief een kopje koffie of thee. Aanmelden kan via de website www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of bij de Klantenservice in de bibliotheek (u betaalt met pin). Foto: Deel Abdij van Egmond.