Afvalwijzer: nieuwe app en website voor afval scheiden en de afvalkalender

CASTRICUM – De Afvalwijzer neemt het stokje over van de huidige ‘Recyclemanager’, die per 1 januari stopt. De Afvalwijzer is een app en website waarop alle informatie over afval in Castricum te vinden is. Zo is er voor ieder adres in Castricum een persoonlijke afvalkalender en is makkelijk en snel te vinden hoe afval het best gescheiden kan worden. Een herinneringsbericht op de smartphone maakt gelijk duidelijk welke rolemmer of zak er naar buiten moet.

Alle informatie over afval op één plek

De Afvalwijzer is een gratis app en website (mijnafvalwijzer.nl) waar alle informatie over afval in Castricum te vinden is. Naast de afvalkalender staat er onder andere informatie over:

·                    de openingstijden van het afvalbrengstation

·                    wat er moet gebeuren bij een kapotte rolemmer

·                    brenglocaties in de gemeente

·                    het scheiden van afval: wat hoort waar

 

Ook kunnen inwoners via mijnafvalwijzer.nl een persoonlijke afvalkalender uitprinten op postcode en huisnummer. Mocht dit niet lukken, dan kan men bij de informatiebalie in het gemeentehuis om een geprint exemplaar vragen (wie niet in staat is om naar het gemeentehuis te komen kan telefonisch een afvalkalender aanvragen). 

 Makkelijk, snel en handig

De app of website is altijd actueel. Wijzigingen in het ophaalschema, bijvoorbeeld door sneeuw of een technisch mankement aan de vuilniswagen worden direct verwerkt in het overzicht. Het is dan gelijk duidelijk of inwoners de bak aan de weg moeten laten staan of binnenhalen en wanneer het nieuwe ophaalmoment is. Een handige tip is het instellen van pushnotificaties. Via een herinneringsbericht ontvangen gebruikers van de app een bericht over welke bak of zak er naar buiten moet.

Afval scheiden: dat kan beter

Verbranden van afval kost geld en er gaan veel bruikbare grondstoffen verloren. Het is dus slim om afval goed te scheiden. Thuis scheiden levert de beste kwaliteit grondstoffen op. In gemeente Castricum wordt al 60% van het afval gescheiden. Dat is mooi, maar nog niet genoeg, aldus de gemeente. Deze legt de inzet op 75% voor 2020. De gemeente laat weten te hopen dat inwoners door het gemak van de Afvalwijzer meer afval gaan scheiden en de kwaliteit van de afvalscheiding wordt verbetert.

Downloaden app

Afvalwijzer is gratis te downloaden in de Apple App store en de Google Playstore. Inwoners vinden dezelfde informatie terug op de website www.mijnafvalwijzer.nl