Ontdek gisteren, begrijp vandaag

CASTRICUM – Het is Sinterklaas niet ontgaan dat de Werkgroep Oud-Castricum dit jaar haar 50-jarig jubileum uitbundig heeft gevierd en een historische canon heeft uitgegeven. Dat de Sint de canon van kaft tot kaft heeft gelezen blijkt uit de waardering die hij erover uitspreekt: “De kracht van de ‘Historische Canon van Castricum en Bakkum’ is dat de hoofdlijnen van de plaatselijke geschiedenis in dertig hoofdstukken in één boekje zijn bijeen gebracht en dat het is voorzien van goed gekozen afbeeldingen.”

Ontdek gisteren, begrijp vandaag

Beschreven wordt hoe de Noordzee en de vroegere rivier het Oer-IJ de ondergrond van de dorpen hebben gevormd en dat hier in de vierde eeuw een vrouw heeft geleefd waarvan de naam aan het Huis van Hilde is verbonden. De Sint verbaasde zich over het begrip heerlijkheid. “Pepernoten, speculaas en chocolade letters zijn voor mij bekende heerlijkheden, maar ik wist niet dat vroeger een heerlijkheid iets anders was dan een lekkernij”.

Andere onderwerpen die in het boekje aan bod komen zijn de Slag bij Castricum in 1799 en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder is ook dat Castricum vroeger drie railverbindingen had en het duingebied bij Bakkum een Koninklijk Landgoed was. Nu ligt daar de oudste en grootste camping van Nederland.

De Sint heeft het voornemen om bij boekhandel Laan het restant van de oplage op te kopen om het cadeau te doen. Volgens Sint verdient het boek de aandacht van alle Castricummers en Bakkummers, want: “Je bent pas Castricummer als …..”.