Invloed Oer-IJ op ontstaan Castricum

CASTRICUM – Koen van den Driesche, hier geboren en getogen, komt op donderdagavond 7 december in Huis van Hilde een lezing houden over de enorme invloed die het Oer-IJ heeft gehad op de inrichting van het landschap in Castricum en omgeving. Dat zal hij doen aan de hand van talloze aansprekende voorbeelden van plekken waaraan je die geschiedenis nog steeds kunt aflezen.

De titel van zijn lezing is: ‘Echo van het IJ; op zoek naar het Oer-IJ in het Castricummer landschap’. Het Oer-IJ was een noordelijk zijtak van de Rijn die tot aan het begin van de jaartelling bij Castricum in zee uitmondde. Vanaf het moment dat stukken grond droog vielen, begonnen mensen er een bestaan op te bouwen.

Koen van den Driesche, afgestudeerd landschapshistoricus, werkt als adviseur fysieke leefomgeving in het Waddengebied en is bestuurslid van het Hunebedcentrum in Borger. Hij schreef een masterscriptie over de historische landschapsinrichting van de Castricummerpolder. Het rapport is te lezen via de website www.oerij.eu.

Kaarten kunnen nu al worden gereserveerd. Bij voorkeur via de websites www.oerij.eu of www.huisvanhilde.nl, of telefonisch via 023-5143247. De kosten voor een avond bedragen 10 euro, inclusief koffie. Vrienden van het Oer-IJ krijgen korting.