Maria de Fatima koningin van de fado

CASTRICUM – Maria de Fatima komt naar Castricum in kader van ‘Concert op zondag’, gepresenteerd door Toonbeeld.

Vorig jaar werd Maria de Fatima onderscheiden met de ‘Ordem do Infante D. Henrique’ voor haar verdienste voor de Portugese cultuur. Het was een eerbewijs van haar geboorteland voor deze zangeres die in Nederland de fado introduceerde en reeds lang woonachtig is in ons land.

De fado is de voor Portugal zo kenmerkende zangkunst die vroeger uitsluitend in armoedige kroegen werd gezongen. Het woord ‘fado’ is afgeleid van het latijnse ‘fatum’ wat (nood)lot betekent. In de loop van de vorige eeuw werd deze muziek meer sociaal acceptabel en is sindsdien niet meer weg te denken uit het Portugese leven.

Het optreden is op zondag 26 november en begint om 15.30 uur in de concertzaal ‘Konigsduyn’ van Geesterhage, Geesterduinweg 3 in Castricum. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal, bij de Readshop (Geesterduin), muziekhandel Borstlap, Boekhandel Laan en Vivant Rozing (Bakkerspleintje). Reserveren kan via www.toonbeeld.tv/concerten of telefoon 0251-65 90 12

foto: Maria de Fatima