Zuid-Hollandse graven in Noord-Holland

CASTRICUM – Amateurhistoricus Kees Nieuwenhuijsen geeft een lezing over het verzet tegen de graven van Holland door de eeuwen heen. De bisschoppen van Utrecht voerden in de elfde eeuw een felle strijd. Eeuwen later had ook de plaatselijke bevolking in Noord-Holland weinig op met zijn heren.

Hoe brachten de graven van Holland het er van af? Kees Nieuwenhuijsen belicht deze periode uit onze geschiedenis, die ook in de nieuwe tentoonstelling ‘Van Viking tot graaf van Holland’ in Huis van Hilde aan bod komt.

Het graafschap Holland ontstond in het jaar 885. In de volgende twee eeuwen breidde het graafschap, dat toen nog West-Frisia heette, verder uit. De graven moesten daarbij voortdurend strijd voeren tegen de bisschoppen van Utrecht. Maar de graven lieten zich niet zomaar verslaan. Over dit onderwerp schreef Nieuwenhuijsen ook het boek ‘Strijd om West-Frisia’.

De lezing is onderdeel van de serie ‘Hilde kan me nog meer vertellen’ van de Stichting Oer-IJ en Huis van Hilde. Deze lezing is de derde in het programma en wordt net als andere lezingen in Huis van Hilde gehouden. De lezing is op donderdag 16 november van 20.00 tot 22.00 uur.

Meer informatie: www.huisvanhilde.nl Inschrijven kan via: www.oerij.eu telefoon: 023-51 43 247

foto: amateurhistoricus Kees Nieuwenhuijsen