‘Ouderen in beweging’

CASTRICUM – Dijk en Duin en de gemeente Castricum werken samen voor het zorg innovatieve project ‘Ouderen in beweging’, dat kwetsbare ouderen uit Castricum met elkaar verbindt en stimuleert om meer te bewegen.

De pilot wordt gefinancierd door de gemeente en loopt twee jaar. Kwetsbare senioren worden in vijf maanden begeleid van individuele zorgvragen naar een lidmaatschap van een sport- of hobbyvereniging. Een centraal onderdeel van ‘Ouderen in beweging’ zijn twee beweegtuinen rondom de ouderenkliniek van Dijk en Duin. Het is de schakel tussen zorg en sport, een uitdagende oefenplek met beweegtoestellen geschikt voor senioren.

De kracht van het project is de grote betrokkenheid en samenwerking van lokale partners in Castricum, zoals zorgprofessionals en sportverenigingen. Kennisdelen, informatie uitwisselen, afstemmen en elkaars expertise benutten zijn kernbegrippen uit het plan. Onder andere Stichting Welzijn, sociaal team, praktijkondersteuners, wijkverpleging, buurtsportcoach participeren in het traject door actief ouderen te benaderen, enthousiasmeren en informeren over het sportaanbod in de omgeving.

Ook aan praktische zaken zoals vervoer wordt gedacht. De start is laagdrempelig waarbij de eerstelijns fysiotherapeuten het huidig niveau van de deelnemers in kaart brengen en persoonlijke doelen stellen. Er wordt breed naar gezondheid gekeken zoals ook het voedings- en vochtinname patroon en de mentale activering -zelf management- wordt bevorderd in groepsbijeenkomsten.

foto: sportinstuif voor senioren