Nacht van de Nacht 2017 donkerder dan ooit

LANDELIJK – Op zaterdag 28 oktober wordt voor de 13e keer de Nacht van de Nacht georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Dit jaar is de Nacht groter dan ooit met 475 evenementen en meer dan 290 plekken waar gemeenten en bedrijven de lichten doven. In Noord-Holland staan inmiddels 45 activiteiten op de kaart en gaan op meer dan 50 plekken de lichten uit van gemeenten en bedrijven. Uniek is dat Interbest de verlichting van 97 reclamemasten dooft vanaf 21 uur, waaronder een flink aantal rond Amsterdam.

Dit jaar doen voor het eerst ook 71 restaurants mee. Deze hebben zich aangemeld na een gezamenlijke oproep van Horeca Nederland en de Natuur en Milieufederaties aan de Nederlandse restaurants. In ieder provincie kun je romantisch dineren in een van de nachtrestaurants. Aanmelden kan nog via www.nachtvandenacht.nl

Dit jaar organiseren de Natuur en Milieufederaties de Nacht van de Nacht voor de 13e keer. Ons land is een van de lichtste ter wereld, dat kan veel minder en duurzamer. Door aanlichting en reclameverlichting ’s nachts te doven en door bestaande verlichting vaker te dimmen of aan te laten gaan als er iemand langs komt, kan er veel geld en energie worden bespaard.

In Noord-Holland worden dit jaar verspreid over de provincie 45 activiteiten georganiseerd, waaronder excursies, sterren kijken, vertellingen en theater. Op Texel, dat behoort tot de donkerste plekken van Noord-Holland, kun je kiezen uit maar liefst zes activiteiten. Waaronder het beklimmen van de vuurtoren. In veel Noord-Hollandse natuurgebieden, normaal niet toegankelijk na zonsondergang, vinden excursies of boottochten plaats. Houd je meer van spektakel? Op de Zaanse Schans kun je uilen zien rondvliegen in de molen tijdens de show van Birdlive, kun je proeven in het donker bij het CacaoLab of stap je in de magische wereld van Ger Copper in het Zaans Museum.
Of wat dacht je van een rondleiding door donkerste Fort benoorden Spaarndam of griezelen met Halloween op Pampus? Check wel even of er nog plek is, diverse activiteiten zijn al helemaal volgeboekt.

Diverse – grote – bedrijven doven in de Nacht van de Nacht hun (reclame)verlichting. Waaronder PwC op de Zuid-As van Amsterdam, de 9 ING hoofkantoren in Amsterdam Zuid-Oost, de IKEA in Haarlem en Amsterdam, het NUON kantoor in Alkmaar en Tata Steel in IJmuiden. Ook overheden doen mee, waaronder Rijkswaterstaat in Haarlem en de gemeenten Waterland, Haarlem, Weesp, Gooise Meren en Huizen. Aanmelden kan nog steeds op http://www.nachtvandenacht.nl/licht-uit-bij/

Foto: In de hoop dat dit deze nacht niet te zien is.