Castricum ‘van het gas af’

CASTRICUM – Dinsdagavond 14 november organiseert energiecoöperatie CALorie een voorlichtingsavond met als thema ‘Van het gas af’. Iedereen is welkom op deze avond die gehouden wordt in het gemeentehuis. De informatieavond begint om 20.00 uur. De inloop is vanaf 19.30 uur.

Het zal niemand ontgaan zijn dat aardgas taboe wordt. Binnenkort zullen nieuwbouwhuizen geen gasaansluiting meer krijgen. Bestaande woningen zullen geleidelijk ook van het gas losgekoppeld worden. Dit moet uiterlijk 2050 voltooid zijn. Dat duurt nog heel lang, maar veel mensen willen al eerder overstappen. De effecten van de uitstoot van broeikasgassen op het klimaat worden immers steeds zichtbaarder.

Van de directe CO2-emissies in Castricum is éénderde afkomstig van de verbranding van aardgas. Het zou dus flink wat zoden aan de dijk kunnen zetten als in Castricum huizen op een andere manier worden verwarmd. Maar hoe doe je dat? Eerst zal wat achtergrond informatie gegeven worden bij het begrip warmte. Aan bod komt hoe met warmtepompen een besparing valt te realiseren. Ook de voor- en nadelen van warmtepompen komen aan de orde, alsmede praktische aspecten ervan. Ook is er aandacht voor het toepassen van betere isolatie.

Er zal voldoende gelegenheid zijn om ervaringen uit te wisselen, en om aan ervaringsdeskundigen vragen te stellen. Meer informatie: www.calorieenergie.nl