Weervrouw Helga van Leur terug in De Hoep

CASTRICUM – Zware regenbuien en lange periodes van droogte, door de klimaatverandering is dat de weersvoorspelling voor de komende jaren. Tijdens de Waterdag op woensdag 25 oktober in PWN Bezoekerscentrum De Hoep, leert en ervaart jong en oud hoe we ons kunnen beschermen tegen toekomstige wateroverlast. Ex-weervrouw Helga van Leur is ook dit jaar weer van de partij om een fictief weerbericht uit 2050 te presenteren. Tijdens de Waterdag is er van alles te beleven in De Hoep.

Het Weerbericht van 2050 begint om 13.00 uur. Eerst wordt de uitslag van de wedstrijd ‘De mooiste groene tuin!’ bekend gemaakt. Vervolgens spreekt Helga van Leur samen met Jan Wijn van het hoogheemraadschap, over de verwachte veranderingen in het weer en over de impact van klimaatverandering op ons dagelijks leven. De presentatie wordt herhaald om 14.30 uur.

Wie meer wil weten over de ‘stuivende duinen’ krijgt ter plaatse, in de duinen, uitleg van de PWN boswachter. Met de huifkar kan een kijkje worden genomen bij de ‘Kwal’, de locatie voor zoetwaterwinning van PWN. Verder is te zien hoe je je eigen tuin kunt verfraaien, en er tegelijkertijd voor kunt zorgen dat regenwater goed kan weglopen. Dit scheelt water in het riool dat het extra water moet verwerken. Wie wil kan een ‘vergroend’ schetsontwerp van zijn voortuin laten maken.

De Waterdag wordt georganiseerd door de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, waterleidingbedrijf en natuurbeheerder PWN en het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN). Het thema van de dag is ‘Waterveiligheid’. Bezoekers kunnen tussen 10.00 en 16.00 uur terecht in De Hoep voor demonstraties, presentaties, exposities en excursies.

Opgeven voor de huifkartocht, de fietsexcursie naar de stuivende duinen en het Weerbericht 2050 van Helga van Leur kan aan de balie van Bezoekerscentrum De Hoep of via telefoon 0251 661 066. Haal uw kaartje op de dag zelf bijtijds op aan de balie.

Het volledige programma is te vinden op www.castricum.nl/waterdag