Een groene tuin tegen wateroverlast

CASTRICUM – Gemeenten bereiden zich voor op klimaatveranderingen. Extreme weersomstandigheden komen steeds vaker voor. Gemeenten bereiden zich voor door in beeld te brengen waar wateroverlast optreedt en wat je ertegen kunt doen. Ook bekijken gemeenten hoe je een tekort aan water kan voorkomen in tijden van grote droogte. Ook de inzet van particulieren is nodig om wateroverlast bij extreme regen tegen te gaan. Dat kan door de tuin te ‘ontharden’, stenen eruit en meer planten erin.

De meeste grond in een gemeente is in eigendom van particulieren. Van hen kan een belangrijk deel van de oplossing komen. Veel tuineigenaren kiezen voor een tuin die weinig onderhoud vraagt. In de praktijk leidt dat vaak tot tuinen met veel tegels. Regenwater kan zo moeilijk weg en stroomt vaak richting het riool, dat al het water steeds minder aankan.

Tijdens de Waterdag, op 25 oktober van 10.00 tot 16.00 uur in PWN bezoekerscentrum De Hoep in Castricum, kunnen liefhebbers een schetsontwerp laten maken voor een eigen groen tuin, door Eveline Beukema, een ervaren ontwerper van groene tuinen. Neem hiervoor een plattegrond en foto’s van uw huidige (voor)tuin mee.

Bij de gemeenten bestaan ook subsidiemogelijkheden voor het aanleggen van een groene tuin. Inwoners van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo kunnen 50% van de realisatiekosten met een maximum van €1000,- vergoed krijgen.

Meer informatie hierover vindt u op de Waterdag of op www.castricum.nl/waterdag