Van poep en plas naar schoon water en biogas

REGIO – Nieuwsgierig waar het rioolwater van uw huis heen gaat? En hoe Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) al dat vieze water weer schoon maakt? Hoe we nuttige producten maken van uw afvalwater? Hoe we zorgen voor gezond water in sloten en meren? Ontdek dit alles zaterdag 30 september tussen 10.00 en 16.00 uur bij onze rioolwaterzuivering in de Beemster.

Het hoogheemraadschap opent de poorten eenmalig voor publiek en nodigt iedereen van harte uit om een kijkje te nemen. Voor jong en oud is er van alles te zien en te beleven. Neem plaats op de poepdoos bij de toiletdames: wat mag er nou echt niet in het riool?
Ontdek op het terrein hoe we bacteriën voor ons laten werken om vies water schoon te maken. Bekijk deze hardwerkende beestjes onder een microscoop. Vraag onze medewerkers het hemd van hun lijf, waarom werken zij eigenlijk op een zuivering? En hoe haal je energie en grondstoffen uit poep en plas? Ook benieuwd naar het leven in de sloot? Er is een aquarium met vissen uit de omgeving.

Om meer rioolwater te kunnen verwerken is de zuivering Beemster uitgebreid met een bijzondere innovatie: een zeef die toiletpapier uit het water filtert. Gezeefd rioolwater is minder vies, het zuiveren van dit water kost daardoor minder energie.

Ook in de toekomst willen we schoon en gezond water voor mensen, dieren en planten. Zodat we water veilig kunnen gebruiken en ervan kunnen genieten. Daarom moeten we zuinig zijn met schoon zoet water.

Door ons afvalwater slim te benutten is het een bron van grondstoffen en duurzame energie. Voor grondstoffen als fosfaat en cellulose, maar het geeft ook energie in de vorm van warmte, elektriciteit en biogas. Dat halen we dus uit uw afvalwater!

Kom ook naar de open dag op zaterdag 30 september (10.00-16.00 uur) en zie, ontdek en ruik het allemaal.
Locatie: rioolwaterzuivering Beemster, Zuiderweg 44 in Zuidoostbeemster. Er is voldoende parkeergelegenheid en uiteraard de mogelijkheid tot toiletbezoek. Tot dan!

Foto: Open dag van vorige editie.