Finalisten Pimp de Troonrede bekend

LANDELIJK – Op maandag 18 september presenteren de vijf finalisten van de schrijfwedstrijd Pimp de Troonrede hun alternatieve troonredes in Den Haag.

Een professionele jury onder leiding van oud-Tweede Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven beoordeelt de troonredes en kiest de winnaar, de jury bestaat verder uit Karen Soeters (directeur Nicolaas G. Pierson Foundation) en Walter Freeman (Stichting Nederlands Debat Instituut). Ook het publiek kiest een favoriet. De winnaar van de juryprijs wint een VIP-rondleiding in de Tweede Kamer en mag haar/zijn plan toelichten bij verschillende politieke partijen.
Het programma duurt van 18.30 uur tot 20.00 uur en is gratis toegankelijk, aanmelden kan via www.prodemos.nl/pimpdetroonrede

De vijf finalisten van Pimp de Troonrede 2017 zijn:
– Maaike van der Neut van het Jac. P. Thijsse College uit Castricum, met een idee om scholieren in het voortgezet onderwijs zelf hun vakkenpakket te laten samenstellen in plaats van te kiezen voor een vastgesteld profiel, 
– Lola de Grunt uit Hoofddorp, met een betoog voor meer kennis van en begrip voor automutilatie op de Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen,
– Karima Azzofri en Marit van Dijk van het A. Roland Holst College uit Hilversum, met een pleidooi voor meer voorlichting over smartphoneverslaving onder jongeren en de ontwikkeling van een zelftest,
– Jody Otten en Roos Janssen van het Effent uit Oosterhout, met een voorstel om minderjarige kinderen in scheidingszaken toegang te geven tot een eigen advocaat die hun belangen behartigt,
– Isabella de Munck van het Vlietland College uit Leiden, met een plan om het bedrijfsleven te stimuleren duurzamer kleding te proceduren door de ontwikkeling van een overkoepelend keurmerk voor verantwoorde, duurzame kleding

ProDemos ontving 86 troonredes uit heel Nederland. Veelvoorkomende thema’s waren duurzaamheid, zorg en ideeën voor het onderwijs. Dit jaar deden opvallend veel jongeren mee. Op verschillende scholen is Pimp de Troonrede inmiddels vast onderdeel van het programma maatschappijleer of maatschappijwetenschappen.

De schrijfwedstrijd Pimp de Troonrede wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd door ProDemos. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, de provincie, het land en Europa. 

Vorig jaar werd Pimp de Troonrede gewonnen door Stevie Bos uit Nederhorst den Berg, met een pleidooi voor meer aandacht op politieopleidingen voor de omgang met slachtoffers van seksueel geweld. Naar aanleiding van de gesprekken die Bos als onderdeel van haar prijs voerde met verschillende Kamerleden, stelde een aantal van hen samen vragen aan de minister van Veiligheid en Justitie over dit onderwerp.

Pimp de Troonrede wordt georganiseerd in samenwerking met het Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en het Prinsjesfestival. Stichting Prinsjesfestival organiseert in aanloop naar Prinsjesdag feestelijke en inhoudelijke activiteiten in Den Haag.

Foto: Een deelnemer aan Pimp de troonrede van vorig editie.