Brandweer in actie tijdens de storm

CASTRICUM en LIMMEN – Tijdens de storm die woensdag over ons land raasde moesten de brandweerlieden ook in actie komen.

De eerste melding was om 7.49 toen de spuitgasten werden opgeroepen om een paar omgewaaide bomen te verwijderen die over het fietspad lagen op de Heereweg. In samenwerking met de gemeente zijn de bomen verwijderd. Vervolgens zijn ze ingezet om te assisteren bij stormschade aan een strandpaviljoen. Toen ze daar klaar waren werden ze naar de Wederik gestuurd waar een boom over het voetpad en de weg lag. Hierna konden ze naar de Willem Lodewijkstraat waar het zink van een dakkapel naar beneden was gewaaid.
Hierdoor lagen er een hoop dakpannen los op het dak die voor gevaar zorgden en daarom zijn verwijderd. Dit zelfde zou er aan de hand zijn op de Huibert van Ginhovenstraat maar hier is niets aangetroffen. Vervolgens hebben ze een grote tak weggezaagd aan de C.F. Smeetslaan en weer aan de Heereweg. Daarna hebben ze de uitgang van het gebouw van de reddingbrigade vrij gezaagd die helemaal geblokkeerd was met grote takken. Rond de klok van 12.00 uur waren de spuitgasten weer terug op de kazerne. En werden toen pas weer rond 16.00 opgeroepen omdat er diverse grote takken op het scouting gebouw dreigden te vallen aan het Scoutingpad.
Het gebouw was verhuurd en er zou overnacht worden. In samenwerking met de gemeente is besloten om een groot deel van de boom te verwijderen in verband met de veiligheid van de huurders. Toen de brandweer daar mee bezig was werden ze door een voorbijganger aangesproken dat er ook een grote tak gevaarlijk hing boven het duinpad deze is ook verwijderd. De medewerkers van de gemeente hebben alle andere meldingen die binnen kwamen verwerkt.
 
In Limmen hebben de spuitgasten samen met de brandweer hoogwerker van Heerhugowaard een boom verwijderd langs de Rijksweg. Deze boom dreigde om te waaien en tegen een woning aan te komen. Uit voorzorg is de boom gekapt.

Foto: Spuitgasten in actie met het opruimen van de stormschade.
Fotograaf: Hans Peter Olivier.