Nieuwe veiligheidsmaatregelen horeca Castricum

CASTRICUM – Na de zomervakantie, vanaf vrijdag 15 september, worden extra veiligheidsmaatregelen ingevoerd in het uitgaansgebied van Castricum. Dit heeft de burgemeester met de horecaondernemers, de portiers organisatie en de politie afgesproken.

De belangrijkste maatregel is dat op vrijdag- en zaterdagavonden iedereen van 21 jaar of jonger zich moet legitimeren voordat ze worden toegelaten in de horeca. Wanneer je boven de 18 bent krijg je een stempel waarmee je toegang krijgt tot de horecagelegenheid en alcohol mag bestellen. Als je nog geen 18 bent krijg je een andere stempel en kan je geen alcohol bestellen. ID-bewijzen waarmee wordt gefraudeerd en valse ID-bewijzen worden direct ingenomen en vernietigd.

Na drie maanden wordt gekeken of het beleid in Castricum goed werkt. In deze proefperiode worden ook jassen e.d. die worden verstopt in het horecagebied ingenomen en wordt het verboden te parkeren in de Dorpsstraat recht voor de horeca. Daarnaast stelt de burgemeester een gebiedsontzeggingen beleid vast. Wie zich misdraagt mag dan helemaal niet meer in het horecagebied aanwezig zijn.

Deze maatregelen vullen de maatregelen aan die de burgemeester al heeft genomen na enkele geweldsincidenten. Er is al live cameratoezicht, er worden extra politie en mobiele beveiligers ingezet en de politie en de portiers zijn uitgerust met bodycams. Ook gelden in alle horeca dezelfde huisregels en worden horecaontzeggingen bij wangedrag uitgereikt. Sinds 1 januari kan de politie bij geweldincidenten vaststellen of drugs of alcohol is gebruikt, als dat zo is dan is dat een strafverzwarende omstandigheid.

Met de horecaondernemers, de portiers organisatie en de politie samen zijn de extra maatregelen afgesproken om het uitgaan in Castricum veiliger te maken. Ook wordt zo gezorgd dat niet aan minderjarigen wordt geschonken. Naar verwachting dragen de maatregelen ook verder bij aan het beperken van overlast.