Extra investeren in toekomst lokale omroep

REGIO – Lokale publieke omroepen zullen niet overleven als een nieuw kabinet niet snel met met meer geld over de brug komt. Dat is de boodschap die 260 lokale publieke omroeporganisaties vandaag met een petitie overbrengen aan leden van de Tweede Kamer. Er is 30 miljoen euro extra nodig om aan de wettelijke taak die de lokale omroepen hebben te voldoen.

De positie van vrijwel alle lokale publieke omroepen is op dit moment uiterst kwetsbaar. Het Commissariaat voor de Media concludeerde in 2016 al dat eenderde van de lokale publieke omroepen in zware financiële problemen zit. De sector werkt daarom aan een ingrijpend traject om de kwaliteit en continuïteit van alle lokale publieke omroepen te verbeteren en de efficiency te vergroten.

Meer financiële armslag is dringend noodzakelijk. Zo’n driekwart van alle lokale publieke omroepen ontvangt op dit moment minder dan 25.000 euro per jaar. Ter vergelijking kost één dag regionale televisie gemiddeld ongeveer 29.000 euro. De stichting NLPO, die de belangen van de Nederlandse Lokale Publieke Omroepen behartigt, roept de overheid daarom op om tenminste 30 miljoen euro per jaar extra beschikbaar te stellen.

Lokale omroepen bieden een betrouwbaar en professioneel netwerk voor burgerjournalistiek. Er werken meer dan 20.000 intern opgeleide vrijwilligers iedere dag weer, aan een onafhankelijke en kritische nieuwsvoorziening over bestuurlijke en maatschappelijke onderwerpen. Ze volgen de politieke agenda en attenderen burgers op vraagstukken die van lokaal belang zijn.