Castricum neemt maatregelen tegen horecageweld

CASTRICUM – De gemeente Castricum gaat extra maatregelen treffen om de veiligheid in het uitgaansgebied te vergroten. Dit heeft de burgemeester met de horecaondernemers, de portiers organisatie en de politie afgesproken. Dat laat de gemeente maandag weten.

De belangrijkste maatregel is dat op vrijdag- en zaterdagavonden iedereen van 21 jaar of jonger zich moet legitimeren voordat ze worden toegelaten in de horeca. Het legitimeren gebeurt op een centrale plaats door een horecaportier met behulp van een ID-scanner. Zo wordt snel de leeftijd van de bezoeker vastgesteld. Bezoekers ouder dan 18 jaar krijgen een stempel, waarmee men alcohol mag bestellen. Jongere bezoekers krijgen een andere stempel, waarmee het bestellen van alcohol niet mogelijk is. Valse ID-kaarten worden direct afgenomen en vernietigd. 

Op Texel zijn deze maatregelen al enige tijd van kracht, daar wordt van een succes gesproken. Castricum gaat deze maatregelen drie maanden proberen.  In deze proefperiode worden ook jassen e.d. die worden verstopt in het horecagebied ingenomen en wordt het verboden om te parkeren in de Dorpsstraat recht voor de horeca. Daarnaast stelt de burgemeester een gebiedsontzeggingen beleid vast. Wie zich misdraagt mag dan helemaal niet meer in het horecagebied aanwezig zijn.

Deze maatregelen vullen de maatregelen aan die de burgemeester heeft genomen na enkele geweldsincidenten eerder dit jaar. Er is al live cameratoezicht, er worden extra politie en mobiele beveiligers ingezet en de politie en de portiers zijn uitgerust met bodycams. Door het extra toezicht wordt  er snel opgetreden en gereageerd op meldingen.

De nieuwe maatregelen gaan in op 15 september.