Openstelling monumenten in de regio

CASTRICUM – Zaterdag 9 en zondag 10 september is het jaarlijkse Open Monumentenweekend. Er is weer veel te beleven in de regio. Veel monumenten openen hun deuren en er worden tal van activiteiten georganiseerd. Het thema was dit jaar niet al te gemakkelijk. Toch is het een flink aantal monument eigenaren en historische verenigingen weer gelukt om iets te organiseren dat binnen het thema past. Dit jaar is het thema ‘Boeren, Burgers en Buitenlui, komt allen!’.

Zaterdag 9 september opent Marcel Steeman om 9.15 uur de Open Monumentendagen in stolpboerderij Dorpsstraat 11 te Castricum en overhandigt daar een aardigheidje aan de Stichting Werkgroep Oud Castricum omdat zij dit jaar hun 50 jarig bestaan vieren en de afgelopen jaren veel inzet hebben getoond op het gebied van cultuurhistorie. De inloop is vanaf 8.45 uur. De presentatie eindigt om 9.45 uur.

Finus Coronat Opus, is de intrigerende naam van een kleine stolp aan de Dorpsstraat 11. Het betekent: ‘Het einde bekroont het werk’. Dit getuigt van zwaar en hard werken, destijds heel gewoon voor iemand met een klein boerenbedrijf als dit.

De boerderij is van rond 1890. Lange tijd was er een bollenkwekerbedrijf in gevestigd. De grote bollenschuur achter de boerderij dateert uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Het is nog een overblijfsel van de vroege bollenfase.

In de voormalige winkelruimte van de boerderij heeft de Stichting Werkgroep Oud Castricum de afgelopen maanden de tentoonstelling ‘Vervaagd agrarisch verleden’ georganiseerd en gepresenteerd. Pak nu uw kans, want dit is het laatste weekend van de tentoonstelling. Op de dars van de boerderij is nog een verzameling oude land- en tuinbouwgereedschappen te zien.

Verder in Castricum: wandelingen vanuit het Huis van Hilde, waar u kunt zien waar Hilde gevonden, rondleidingen door de Werkgroep Stichting Oud Castricum op het landgoed Duin & Bosch en veel kerken zijn geopend. Ook kunt het onderkomen van Stichting Oud Limmen aan de Schoollaan, het gemaal van Akersloot en de molen De Oude Knegt bezoeken.

Voor de Openmonumentendagen in Akersloot, Uitgeest, Egmond aan den Hoef, Heiloo, Bergen en Heerhugowaard vindt u meer informatie op www.castricum.nl

Meer informatie over de openingstijden vindt u op www.openmonumentendag.nl

foto: stolpboerderij Dorpsstraat 11 (werkgroep Oud Castricum