Proef spoorboekloos rijden heeft gevolgen voor Castricum

CASTRICUM – De NS is woensdag gestart met het testen van spoorboekloos rijden. Tot december rijdt de NS elke woensdag met zes in plaats van vier intercity’s per uur tussen Amsterdam en Eindhoven. Dit heeft gevolgen voor de verbindingen vanuit Castricum.

In de normale dienstregeling rijdt er stipt elk kwartier een trein tussen Castricum en Amsterdam. Vanwege de proef is dat patroon nu opgeheven. De tussentijd wordt nu ongelijkmatig, reizigers die de trein missen moeten 10 of 20 minuten wachten op de volgende verbinding. De treinen die uit Alkmaar komen, maken namelijk onderdeel uit van het traject naar Eindhoven. 

De NS laat weten alle ervaringen mee te nemen tijdens de proef. Als alles goed verloopt, wordt het spoorboekloos rijden vanaf december ingevoerd op de lijn Amsterdam-Eindhoven. Dan zal ook de ongelijke spreiding worden ingevoerd. In de toekomst zal ook op de lijn Alkmaar-Amsterdam spoorboekloos worden gereden, al is de precieze planning daarvoor nog niet bekend.