Hielbijl uit Bronstijd in Heiloo gevonden

REGIO – Castricummer Ron van Wezop, lid van Werkgroep Oud-Castricum, vond op 27 juni 2017 een gave en unieke hielbijl bij de archeologische opgraving in Zuiderloo te Heiloo. Het is een topvondst. Een bronzen bijl van meer dan 3.000 jaar oud. De bijl lag op een veenlaag in de strandwal. In de buurt van deze bijl zijn eerder de bekende sikkels van Heiloo gevonden. Ook zijn er grafheuvels in dit gebied gevonden.

De opgraving werd uitgevoerd door het bedrijf Archol uit Leiden. Archol werd bijgestaan door amateur-archeologen uit de omgeving. Ron van Wezop is al heel lang een deskundig metaaldetectoramateur en heeft een enorme kennis van metalen objecten die zich in de bodem bevinden. Meestal betreft het munten en mantelspelden.

De vondst van een bronzen voorwerp is zeldzaam in Nederland. Dat komt omdat brons kostbaar was. Voorwerpen werden omgesmolten of als offer gebruikt. Offers bracht men vaak op natte plaatsen zoals venen, plassen en rivieren.

De bijl zal zeker een plaats in het Rijksmuseum voor Oudheden krijgen omdat het een vondst van nationaal belang is. De ca 20 cm lange bijl leek nog ongebruikt en is scherp genoeg om er een appeltje mee schillen.

Een filmpje van NH over Ron van Wezop en Sven Baas, archeoloog bij Archol, is te zien op: www.youtube.com/watch?v=eV-aT0yKMCE&feature=share

foto: grafheuvel Heiloo

Meer informatie: www.oudcastricum.com