CIDI doet aangifte tegen Castricumse twitteraar

CASTRICUM/DEN HAAG – Het CIDI heeft aangifte gedaan tegen een twitteraar uit Castricum. De twittergebruiker zou zich hebben ingelaten met antisemitische teksten.

Sinds 2015 plaats Jan van der W. vaker teksten die door het CIDI als antisemetisch worden bestempeld. Het CIDI is een stichting die in het maatschappelijk debat het joodse geluid vertegenwoordigt. Ook strijdt het CIDI tegen antisemitisme.

Van der W. schreef dat ‘alle zionistische joden een genetisch defect hebben waardoor zij gewelddadig en inhumaan’ zouden zijn. Afgelopen week twitterde hij trots te zijn op de Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog elke keer als hij Israëlische soldaten zag. Zijn twitterprofiel is inmiddels onbereikbaar.

In 2014 was Van der W. kandidaat-raadslid voor de SP. De Castricumse afdeling van de SP heeft afstand genomen van de uitlatingen. Ook laat de partij weten geen banden meer te onderhouden met de man. Het Openbaar Ministerie moet nu beoordelen of de aangifte een vervolg krijgt.