Mammoeten voor museumhoeve Overslot

EGMOND A/D HOEF – Onlangs kon museumhoeve Overslot in Egmond aan den Hoef een uitermate belangrijke collectie van fossiele zoogdierresten uit het pleistoceen in ontvangst nemen van Mevrouw Miep de Boer, oud beheerder van het voormalige Museum Westflinge te St.Pancras, dat helaas op last van de Gemeente Langedijk moest verdwijnen.

Het meest aansprekende deel van deze verzameling zijn ongetwijfeld de mammoetbeenderen, w.o. een complete onderkaak met kiezen. Verder zijn er vele grote beenderen, ribben en wervels te bewonderen.
Er is een prachtige onderkaak van een wolharige neushoorn en er zijn schedels en hoornpitten van runderen, wisenten, een schedel van een wolf en delen van hertengeweien. Ook bijzonder is een 2000 jaar oude schedel van een jonge vrouw, die in de Romeinse periode leefde.

Deze prachtige verzameling is afkomstig van de Heer Leo Ligtermoet uit Heemskerk en is gevonden in de Maas bij Heerewaarden. Verder is er een belangrijke collectie fossiele schelpen uit het Mioceen, die gevonden zijn in de buurt van Antwerpen, plus een verzameling haaientanden, vele mineralen en andere fossielen.
Het geheel zal een enorme bijdrage leveren aan de toch al zeer gevarieerde verzamelingen die nu al in museumhoeve Overslot te zien zijn. We hopen de nieuwe collecties binnenkort aan het publiek te kunnen tonen.

Museumhoeve Overslot is gelegen aan de Slotweg 42 in het historische hart van Egmond aan den Hoef en is ieder weekend vrij te bezoeken van 14.00 tot 18.00 uur.

Foto: Interieur Museumhoeve Oversloot