Augustus is van oudsher bramenplukmaand

DUINGEBIED – “De maand augustus is van oudsher de bramenplukmaand bij PWN”, vertelt PWN boswachter Ronald Slingerland. “In deze periode mag u, in bezit van een duinkaart, buiten wegen en paden bramen plukken. Een prachtige ervaring en misschien ziet u wel een vos die zich ook tegoed doet aan de voorraad.”

In een heel klein deel van ons gebied, het infiltratiegebied, bevinden zich de kanalen met drinkwater. Dit water zakt in drie weken tijd door het zandpakket en wordt op deze manier gezuiverd van bacteriën en virussen.
In dit gebied staan ook bramenstruiken. Deze kunnen bij toeval bij het maaien worden weggemaaid. Dit maaien is echter noodzakelijk omdat we uit ervaring weten dat mensen in dit riet hun behoefte doen, wat een bron van besmetting is voor drinkwater. Gelukkig is het gebied waar de bramen staan erg groot. Er is voldoende over voor de bramenplukker. Overigens blijven de infiltratiegebieden ook in de bramentijd verboden toegang.

Een bijkomend voordeel is dat de putten zo beter toegankelijk zijn voor onderhoud- en schoonmaakwerkzaamheden.
En ook de natuur vaart er wel bij, aldus de boswachter. “Door maaien en afvoeren van het maaisel neemt de kwaliteit van de graslanden toe. En die kwaliteit is geweldig in het infiltratiegebied. De graslanden met rietorchis, nachtorchis, blauwe knoop, silenes, duinviooltjes en wilde tijm, zijn een lust voor het oog én de neus!” De boswachter vervolgt: “Augustus is de periode dat alle energie van de rietplant in de bloeiende aar zit. Dit is voor PWN dus een cruciaal moment om het riet een eerste keer te maaien. In oktober volgt dan een tweede maaironde, zodat het grasland ook in de winter kort is. Voor de bramenplukkers hebben we gelukkig nog een paar honderd hectare met bramen over.”
Foto: Bramstruik