App voor Oer-IJ fietsroutes

REGIO – De gids voor onderweg zit eigenlijk in je telefoon. Voor twee nieuwe fietsroutes door het Oer-IJ gebied vanuit Castricum is een app gemaakt die via internet kan worden opgehaald. Er zit navigatie in en als er in het landschap iets bijzonders te zien is, geeft het schermpje extra informatie; dat kan tekst zijn, maar ook historische foto’s, een geluidsfragment of een filmpje.

De Stichting Oer-IJ is een initiatief van bewoners uit de regio die meer aandacht vragen voor de kwaliteit en kwetsbaarheid van het groene gebied in de driehoek Alkmaar, Velsen, Zandstad. Daar stroomde tot aan het begin van de jaartelling het Oer-IJ, een noordelijke zijtak van de Rijn. Van dat typische getijdenlandschap is, voor wie dat weet, nog veel terug te zien.

De Stichting Oer-IJ wil naast de traditionele lezingen, cursussen en excursies ook iets aanbieden waardoor de mensen op eigen gelegenheid actief op zoek kunnen gaan naar de geheimen van het Oer-IJ gebied. De app is daarvoor bij uitstek geschikt.

Er is een begeleidend boekje gemaakt met een algemeen verhaal over het Oer-IJ. Daarin staat de eenmalig te gebruiken code voor het downloaden van de routes afgedrukt. De routes zijn te vinden in de app van AbelLife, de producent van dit nieuwe product. Rabobank Noord-Kennemerland en een fonds van de Stichting TriArcus uit Heemskerk hebben een en ander financieel mogelijk gemaakt.

Het boekje met app-code is ondermeer verkrijgbaar bij Huis van Hilde in Castricum, boekhandel Laan in Castricum en Veldt’s Toko in Akersloot. Alle verkoopadressen staan op de website www.oerij.eu De verkoopprijs is 3,95 euro. De digitale routes, zonder boekje, kosten 2.29 euro.

Meer info op www.oerij.eu of www.abellife.nl