Gezellige duinmiddag voor nieuwe Castricummers

CASTRICUM – “Om half één verzamelen bij het gemeentehuis en van daaruit op de fiets of in de auto naar De Hoep”, had Nienke Witkamp laten weten. Uw verslaggever gaf daaraan gehoor, verscheen bij het gemeentehuis, fietste mee en wees twee Eritrese mannen de weg naar “De Hoep”.

De twee mannen, die nog maar een paar weken in Limmen wonen, weten al goed de weg naar het Gemeentehuis en naar het station, maar zijn bijvoorbeeld nog niet aan het strand geweest. Zaterdag voor de eerste keer naar ‘De Hoep’. Wel spreken ze best al een paar woorden Nederlands (“de laatste drie maanden in het AZC gestudeerd, ook met YouTube”). Aangekomen bij de Hoep, zagen we al veel gezelligheid.

Het jaarlijkse duinfeest van Welzijn Castricum bracht op 15 juli jl. wederom veel ontspanning. Heerlijk in het gras bij De Hoep. Warm in het zonnetje. Babbelen, spelen en muziek maken, met lekkere snacks, frisdrank en om vier uur zelfs ijs. En tussendoor een sportief rondje wandelen en fietsen door de duinen.

Uw verslaggever begeleidde – met hulp van Nelleke – een groepje fietsers door de duinen. Een rondje fietsen onderbroken door enige stops met een kort verhaal (over de ANWB paddenstoelen, over het water – “nee, dat is niet voor olie” –, over de schapen, hooglanders en paarden – en meer). Ook klommen we even op een duin (“In de verte zie je de staalfabriek….”). Na iedere stop riep de rondleider: “We gaan verder”, “Jella! Jella!” en “Nagit! Nagit!”. We waren op tijd terug bij ‘De Hoep’ voor de ijsjes.

De feestvierders spraken in vele tongen, maar onderling praatten ze Nederlands – soms Engels. Behalve veel Nederlanders en veel gezinnetjes uit Syrië, ontspanden zich in het gras ook “CAL-lers” uit Oeigoeristan, Afghanistan, Eritrea, Somalië, Polen en Letland. Opvallend was dat er dit jaar veel minder Eritreërs waren; die hadden het druk met de voorbereidingen van het Doopfeest, 16 juli,  van het zoontje van Johannes.

tekst/foto’s: Alex van der Leest