Wie kunnen het gemakkelijkst dichtbij huis winkelen?

Een paar maanden bevestigde het CBS met harde cijfers, dat het aantal fysieke winkels in het land afneemt. Deze week kwam het bureau met meer cijfers over de winkels in het land, ook zijn er cijfers over Castricum.

Het CBS vergeleek waar je de meeste winkels dichtbij huis hebt. Simpele getallen: de winkeldichtheid per oppervlakte, of per aantal inwoners.

Wil je zoveel mogelijk winkels per landoppervlak, dan moet je in Den Haag zijn (34 winkels per km2), of in Amsterdam of Haarlem (beide 33 winkels).

Wil je zoveel mogelijk winkels per inwoner, dan ga je naar Maastricht, daar zijn  meeste winkels per hoofd van de bevolking (7 per 1000 inwoners). Andere grote steden, zoals Amsterdam en Haarlem zijn iets minder dicht bezaaid, met respectievelijk 6,4 en 6,0 winkels.

En hoe is dat bij ons in de regio? Dat liet het CBS niet meteen zien, maar we vroegen het nog even na. Het Vergelijken per vierkante kilometer gaat niet goed. Wel past Alkmaar (23) goed bij de grote steden en ook –opmerkelijk- Beverwijk (22). Maar de BUCH gemeentes hebben natuurlijk geen winkels in het prachtige buitengebied, dus is er gemiddeld een lage winkeldichtheid: Heiloo 6 winkels, Castricum 3, Uitgeest 2,2 en Bergen 1,9.

Vergelijken per aantal inwoners gaat beter. Het CBS telde in Castricum 185 winkels, dat is per 1000 inwoners 5,3 winkels. Dat is véél minder dan in Beverwijk (9,8 winkels!) en minder dan in Bergen (7,5) en ook minder dan Alkmaar (6,6 – is meer dan Haarlem). Wél zijn er in Castricum relatief meer shops dan in Heiloo (4,8) en Uitgeest (4,1). En vergeleken met een toeristenplaats als Zandvoort lijkt de 5,3 van Castricum heel gewoon – Zandvoort heeft hetzelfde aantal.

Aardig, die cijfers van het CBS, maar het laatste woord over de winkels in Castricum is hiermee natuurlijk nog lang niet gezegd. Het complete verhaal van het CBS is te vinden op de website van het statistiekbureau