Weekend Academie ontvangt Grote Appeltje van Oranje

AMSTERDAM – Stichting Weekend Academie uit Amsterdam heeft donderdag het Grote Appeltje van Oranje in ontvangst genomen. Zij kregen de prijs op Paleis Noordeinde uit handen van Koning Willem-Alexander. Ook Ervaringsmaatjes van Stichting Informele Zorg (SIZ) Twente uit Hengelo en Stichting Buurtgezinnen.nl uit Amerongen ontvingen een Appeltje.

De Appeltjes van Oranje zijn jaarlijkse prijzen van het Oranje Fonds die worden uitgereikt aan drie initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden of die ervoor zorgen dat mensen weer meedoen in de maatschappij.
Het Grote Appeltje wordt toegekend aan het initiatief dat het meest opvalt in bereik. 
 
Ieder jaar heeft de prijsuitreiking een ander thema. Het thema van 2017, Krachtige Kinderen, draait om het versterken van kinderen zodat zij een betere toekomst tegemoet kunnen gaan. En dat is precies wat de Weekend Academie doet. De stichting laat kinderen tussen de 10 en 15 jaar dromen over een betere toekomst. En ze laten zien dat deze dromen werkelijkheid kunnen worden. Dat doen ze door huiswerkbegeleiding te bieden en inspirerende sprekers uit te nodigen. Daarnaast bieden ze gezinscoaching en zorgen ze ervoor dat ze weten wat er in de leefomgeving van de kinderen speelt. 
Ervaringsmaatjes van SIZ Twente zet zich in voor kinderen die opgroeien met een ziek gezinslid en daardoor al jong mantelzorger zijn. De kinderen worden gekoppeld aan een maatje dat in een soortgelijke situatie is opgegroeid. Het maatje zorgt ervoor dat de jonge mantelzorger weer even kind kan zijn. Ook Stichting Buurtgezinnen.nl viel in de prijzen omdat zij zich op een bijzondere manier inzetten voor kinderen. Zij koppelen overbelaste gezinnen aan een gezin uit de buurt dat langere tijd ondersteuning biedt. Deze steun zorgt ervoor dat ouders weer op adem kunnen komen, kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen en gezinnen na een tijdje op eigen kracht weer verder kunnen.
Winnaars van een Appeltje van Oranje krijgen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Jaarlijks reikt Koningin Máxima de prijzen uit. In lustrumjaren wordt dit door Koning Willem-Alexander gedaan. Dit jaar worden de Appeltjes van Oranje voor de 15e keer uitgereikt.
 
Het Oranje Fonds steunt sociale projecten in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Jaarlijks steunt het met zo’n 30 miljoen euro duizenden initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds. Dit jaar bestaat het Oranje Fonds 15 jaar.

Foto: De winnaars van de Weekend Academie samen met Dick Benschop (bestuursvoorzitter Oranje Fonds), Koningin Máxima, Ronald van der Giessen (directeur Oranje Fonds) en Koning Willem-Alexander.