Leerlingen in actie voor buitenspelen

CASTRICUM – Vanaf woensdag 17 mei komen 22.000 kinderen van ruim 220 basisscholen in Nederland 2 weken lang in actie voor buitenspelen. De lotenverkoop van Jantje Beton gaat dan ook van start in Castricum..

De helft van de opbrengst wordt door de scholen besteed aan spelen en bewegen op en rondom hun eigen schoolplein. Met de andere helft worden projecten van Jantje Beton ondersteund. Buitenspelen is noodzakelijk om het kinderbrein te verrijken en spelen is dé manier waarop kinderen dat kunnen doen.

Buitenspelen lijkt vanzelfsprekend, niets is echter minder waar. Helaas speelt 1 op de 5 kinderen niet of slechts één keer per week vrij buiten. Zeker in een tijd waarin 80% van de kinderen niet voldoende beweegt, kan er niet genoeg aandacht naar spelen en bewegen op en rondom het schoolplein gaan. Het schoolplein staat in de top 3 van favoriete buitenspeelplekken van kinderen en biedt kinderen goede mogelijkheden om tijdens en na schooltijd actief te kunnen zijn.

Het kinderbrein heeft uitdaging nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Daar worden kinderen niet alleen slimmer van, ze ontwikkelen belangrijke vaardigheden waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Erik Scherder, de bekende hersenwetenschapper, vertelt in het TV programma Klokhuis hoe dit werkt. Bekijk het filmpje op www.jantjebeton.nl/jantje-beton-loterij/pers/

In de afgelopen jaren hebben duizenden scholen met de opbrengst buitenspeelmaterialen aangeschaft, speeltoestellen op kunnen knappen en extra voorzieningen op het plein aangebracht. De actie duurt tot 31 mei.

foto: ‘Kinderen in actie voor spelen en bewegen’ (©Jantje Beton)