Henny Huisman geeft startschot Alkmaar Pride

REGIO – Vanaf de Bierkade in Alkmaar geeft Henny Huisman het startschot van de Alkmaar Pride 2017. Vervolgens stapt hij op de COC-boot om mee te varen door de grachten. Tijdens de nationale ‘Coming Out Day’ 2016 had Huisman zich nog ingezet voor een regenboogzebrapad in Castricum. Door mee te varen wil hij het belang van goede LHBTI voorlichting op scholen onderstrepen. Op de COC-boot vaart ook een grote groep vrijwillige voorlichters mee.

Het thema van de Alkmaar Pride 2017 is Freedom. De vorig jaar overleden zanger George Michael scoorde in de jaren negentig een hit met het nummer Freedom. Het nummer symboliseert voor velen de innerlijke strijd die George Michael heeft gevoerd om er voor uit te komen dat hij homoseksueel was.

Het is nog steeds moeilijk om ‘uit de kast’ te komen. Ook in de huidige tijd ziet de organisatie van Alkmaar Pride nog genoeg voorbeelden van subtiele en minder subtiele discriminatie. Op social media bijvoorbeeld staan ongenuanceerde haatvolle opmerkingen onder een artikel over roze gezinnen. Op school worden jongeren nog vaak gepest om hun ‘anders zijn’en in asielzoekerscentra moeten LHBTI-ers hun seksuele geaardheid verbergen. Het zelfmoordcijfer onder LHBTI-jongeren is hoog en homo is nog steeds een veel gebruikt scheldwoord.

De stad Alkmaar kleurt zaterdag 27 mei weer roze. Het evenement met kunst, theater, films, sport, feesten en als knallend hoogtepunt de grachtenparade begint om 14.00 uur. Roze, zwart, wit, man, vrouw, jong, oud, bi, queer, hetero, gay iedereen is welkom!

Het volledige actuele programma is te vinden op www.alkmaarpride.nl.