Geen drone’s boven natuurgebieden

REGIO – Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is een drone. Bent u ook weleens geschrokken van het zoemende geluid van een drone die ineens boven uw hoofd opdook? Dan kunt u nagaan hoe dit voor dieren is.

Met een drone kun je in de duinen mooie luchtfoto’s en -video’s maken. Toch heeft PWN dat liever niet. Schotse hooglanders, wisenten en andere grote grazers kunnen het zoemende geluid niet thuisbrengen en schrikken, zeker als de drone ook nog eens laag overvliegt. Voor vogels is het silhouet van een drone vergelijkbaar met dat van een roofvogel. Ook zij worden er angstig en onrustig van. Daar komt bij dat ook veel recreanten het niet prettig vinden dat er vanuit de lucht iemand naar hen ‘kijkt’ en mogelijk opnames maakt.

“Het laten opstijgen of landen van een drone in de natuurgebieden die PWN beheert is in strijd met de toegangsregels’, vertelt Myrthe Fonck van het Expertiseteam Natuur en Recreatie. Wie er toch graag zijn drone wil laten vliegen, kan hiervoor een vergunning aanvragen.”

Het gebruik van drones in de duinen is een relatief nieuwe ontwikkeling. De regels hiervoor zijn vers en nog niet bij iedereen bekend. Daar wil PWN verandering in brengen, bijvoorbeeld door dronegebruikers in de duinen hierop aan te spreken. Ook op YouTube en andere websites waar dronevideo’s van het duingebied worden getoond, worden de makers over de gevolgen voor de natuur geinformeerd en worden zij verzocht de volgende keer toestemming te vragen.

PWN gebruikt zelf een drone om samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de ontwikkeling van een kunstmatig duingebied bij Heemskerk te monitoren. Deze drone vliegt zo hoog over dat de vogels die er leven, er geen hinder van ondervinden.

Meer informatie: www.pwn.nl