Een bijzondere combinatie

CASTRICUM – Zondag 5 maart verzorgt het duo SaxYOn in de nieuwe concertzaal van Geesterhage al weer het laatste ‘Concert op zondag’ van dit seizoen; aanvang 15.30 uur. Het is een combinatie van saxofoon en accordeon. Nu is in Rusland het vertolken van klassieke muziek op accordeon heel gebruikelijk en wordt het op concertniveau gespeeld. Bij ons is dat maar zelden het geval en wordt het instrument eerder met populaire muziek en vrolijke deuntjes geassocieerd.

Op zich is daar niets mis mee, maar des te verrassender is het om dan een uitvoering van het tegendeel te horen in het genre klassiek en moderne muziek.
En het wordt al helemaal bijzonder wanneer, zoals bij SaxYOn, de accordeon van Ellen Zijm met de saxofoons (sopraan, alt, tenor en bariton) van Marijke Schröer wordt gecombineerd. Sinds 2013 vormen zij – beiden afgestudeerd aan het conservatorium – een duo dat intussen al heel wat lof en bewondering heeft geoogst. Zo schreef de bekende muziekrecensent en koordirigent Cees Brugman naar aanleiding van een van hun optredens begin dit jaar een laaiend enthousiaste recensie. Hij prees onder andere het gevarieerde repertoire en het hoge technische niveau, merkbaar tot in de kleinste details. Ook het feit dat zij naast moderne(re) muziek het werk van 17e en 18e-eeuwse componisten als Frescobaldi, Bach en Vivaldi voortreffelijk wisten te vertolken, hoewel in die tijd de saxofoon en de accordeon nog niet bestonden.

Geopend wordt met de ‘Canzone no.3 in a-klein van Frescobaldi. ‘Daarna volgen een compositie van Ad Wammes (1953): ‘So many Roads’, ‘An Overgrown Path’ van Leos Janácek (1854-1928), drie stukken van Astor Piazolla (1921-1992) en tot slot ‘Concerto La Notte van Vivaldi (1678-1741). Na de pauze wordt geopend met de ‘Triosonate nr. 1 in Es-dur’ van Johann Sebastian Bach (1685-1750), gevolgd door ‘Schilderijententoontenstelling’ en ‘Het oude Kasteel van Mussorsky (1839-188). De laatste drie stukken zijn ‘Dance Preludes’ van Lutowslawski (1913-1994), ‘Five Pieces in Folk Style op. 102’ van Schumann (1810-1856) en Rumba van Maurice Whtiney (1909-1984).

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal of bij de Readshop (Geesterduin), muziekhandel Borstlap, Boekhandel Laan en Vivant Rozing (Bakkerspleintje). Ook kan men reserveren via www.toonbeeld.tv of tel. 0251-659012.

Foto: Het Duo SaxYOn met links Marijke Schröer en rechts Ellen Zijm.