Campagne: koolmonoxide levensgevaarlijk

REGIO – De laatste periode zijn er opvallend veel meldingen van (bijna-)ongevallen met koolmonoxidevergiftiging. Zo’n vergiftiging kan iedereen overkomen. Toch is minder bekend dat bijna de helft van de ongevallen plaatsvindt met een moderne cv-installatie.

Daarom is Brandweer Nederland deze maand gestart met de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. Samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting, de 25 brandweerregio’s en de GGD roept Brandweer Nederland op om te ventileren, controleren en alarmeren.

Blootstelling aan een te hoge concentratie koolmonoxide (CO) kan tot CO-vergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje: je krijgt hoofdpijn, wordt misselijk, moet overgeven en bent moe. Ook verwardheid kan optreden. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben.

Omdat je koolmonoxide niet ruikt, proeft of ziet kan een koolmonoxidemelder levens redden. Zo word je tijdig gealarmeerd voordat je het bewustzijn verliest. Mensen kunnen zelf actie ondernemen, door het huis continu te ventileren, verbrandingstoestellen zoals een cv-instalatie regelmatig te laten controleren en een CO-melder op te hangen.

Voor deze campagne is een speciale online-test ontwikkeld. Het doel van deze test is om de kennis van mensen over symptomen van koolmonoxide te vergroten. Je leert hoe je een CO-vergiftiging kunt herkennen en voorkomen en wat je moet doen bij een CO-vergiftiging. Bij het invullen van zeven vragen krijgt u direct te zien of uw antwoord goed of fout is met bijbehorende tips en adviezen. Er is een mogelijkheid een CO-melder met een speciale campagnekorting te kopen.

Alle informatie over de campagne vindt u op: www.brandweer.nl/koolmonoxide