GroenLinks pleit voor kunstprijs

CASTRICUM – Om de aandacht voor kunst in Castricum te vergroten pleit GroenLinks voor het instellen van een terugkerende kunstprijs. Deze kan jaarlijks of wellicht tweejaarlijks uitgekeerd worden aan een Castricumse kunstenaar.

De prijs past in een aantal maatregelen die ervoor moeten zorgen dat er meer aandacht komt voor kunst en cultuur in het dorp. “Het kunstzinnige imago van Castricum is nu ver te zoeken, terwijl er veel kunstenaars actief zijn in de gemeente. Dit kun je onder andere bereiken door lokale kunstenaars in het zonnetje te zetten met een prijs en de bijbehorende media-aandacht.” aldus GroenLinks.

Een andere maatregel om de aandacht voor kunst in de gemeente te stimuleren is het opstellen van een cultuuragenda, waarop door het hele jaar heen, alle activiteiten staan vermeld. Het plan voor de cultuuragenda kwam aan de orde tijdens de informatieavond over het cultuurplatform en kon op instemming rekenen van meerdere partijen.

Een derde voorstel waar GroenLinks aan denkt is het ondernemersloket ook open te stellen voor advisering van kunstenaars. Op die manier kunnen kunstenaars en organisatoren van culturele evenementen informatie krijgen over wat ze kunnen doen om in de aandacht te komen. Vraag en aanbod moeten in de kunst veel beter bij elkaar komen. Het ondernemersloket geeft nu nog vooral informatie over regels voor ondernemers binnen de gemeente.

foto: het kunstwerk ‘In Gesprek’ van Marion Albers