Kunnen we iemand uit de buurt kiezen op 15 maart?

Het valt niet mee om kandidaat-Kamerleden uit de buurt te vinden op de kieslijst. Niemand uit Castricum, niet uit Heiloo, niet uit Limmen, niet uit Akersloot en ook niet uit Uitgeest op een verkiesbare plek.

Vanuit Castricum bezien staat Ali Bal het hoogst. De Heemskerker staat op plek 11 van GeenPeil, maar dat lijkt geen verkiesbare plek. Ook geen uitzicht op een kamerbankje voor de tweede ster, Nina de Ridder uit Beverwijk van de SP (plek 31).

Van alle kandidaten op de kieslijsten wonen er slechts 18 binnen regio’s Alkmaar en Beverwijk. Slechts drie daarvan hebben een kans op een Kamerlidmaatschap. Misschien wordt Jan Roos, lijsttrekker van VNL, uit Bergen zomaar gekozen op 15 maart.

De andere twee hebben meer geluk nodig, zoals meer zetels dan verwacht voor hun partij of doorschuiven, omdat hun partij in de regering komt. Een kansje dus voor Rudmer Heerema uit Alkmaar op plaats 40 van de VVD en Henk Jan Verboom uit Oudorp, op plaats 17 van 50PLUS.

Maar hoe je het ook bekijkt, misschien komt helemaal niemand uit de regio in de Kamer. Dat zou sneu zijn. Maar is het een probleem? We belden enige raadsleden. Ze maken zich hierover weinig zorgen. Weliswaar gaat het contact met landelijk actieve partijgenoten verreweg het makkelijkst, maar raadsleden netwerken ook wel buiten de eigen partij. Benadrukt wordt dat het er vooral om gaat wat het Kamerlid voor een bepaald onderwerp te bieden heeft (kennis, netwerk, ‘gewicht’). Een zwak Kamerlid uit de regio zelfs hinderlijk kunnen zijn. Overigens is het raadslid van de landelijke partij met een regionale kanshebber het meest positief over het hebben van een Tweede Kamerlid uit de regio.

Vanuit lokale partijen ziet het er anders uit. Die zien, als je lokale en landelijke politiek vergelijkt, vooral de complicaties, de fricties en de verwarring die je krijgt met ‘landelijke partijen’. Waarbij keuzes van lokale fracties soms verschillen met de provinciale of de landelijke partijrichting of dat de lokale fracties ‘tegen beter weten in’ de landelijke partijlijn volgen. En landelijke politici weten vaak te weinig van het type problemen die lokaal spelen, of de impact die hun keuzes hebben op de lokale politiek.

Toch komen de meeste kandidaten wel uit de Randstad. Of dat nu zo’n goede ontwikkeling is…

Tekst: Alex