Anonieme ‘’strandjutter’’ gezocht

CASTRICUM – Strandjutters zijn meestal ‘’halers’’ en geen ‘’brengers’’. Wij staan voor een raadsel. Op 30 januari lag er zomaar op een vroege ochtend een boei-sleeve op de stoep van het museum. Hoewel wij aan onze kust op het vaste lands toch wel een aantal nog actieve strandjutters én jutsters bij naam kennen, hebben we nog niet de ‘’brenger’’ van dit attribuut achterhaald.

Navraag bij Strandvonder Dirk Bakker én onze Bakkumse jutter Bert Zonneveld gaf geen duidelijkheid, wie dat attribuut voor onze deur gelegd heeft en of het wel op het strand van onze gemeente was aangespoeld.
De sleeve is een soort ‘hoes’ die door Rijkswaterstaat in zee wordt gebruikt in combinatie met een kardinaal boei bij wetenschappelijke verankeringen, om de plaats te markeren en de scheepvaart te attenderen.

Navraag bij het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) leerde ons dat deze sleeve van een voormalige verankering van het NIOZ afkomstig moet zijn. Het instituut heeft op dit moment in de Noordzee geen verankeringen meer staan en zij hebben geen idee op welke kardinaal deze boei betrekking heeft. Het NOIZ hoefde de sleeve niet meer terug te hebben.

Daar komen wij graag in contact met de vinder, om de verdere herkomst en vindplaats van deze ‘’boeihoes’’ te kunnen achterhalen en registreren.

Het Strandvondstenmuseum is in krokusvakantieperiode niet te bezoeken, omdat de droge museumruimte moet tussen 17 en 23 februari even tijdelijk plaatsmaken voor een onderhoudsbeurt voor de schelpenkar een onderhoudsbeurt, waarbij de kar onder andere weer opnieuw in de lijnolie wordt gezet.

Foto: van de boeihoes.