Van Ruysdael terug naar Alkmaar

REGIO – Stedelijk Museum Alkmaar heeft de meest ambitieuze aankoop uit haar geschiedenis gedaan.

Dankzij een bijdragen van de King Baudouin Foundation United States, de Vereniging Rembrandt, het BankGiro Loterij Aankoopfonds, het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, het Victoriefonds Alkmaar, de gemeente Alkmaar en de Vrienden van Stedelijk Museum Alkmaar was het mogelijk een bijzondere schilderij van Salomon van Ruysdael te verwerven.

Het werk, tot voor kort in het bezit van een particuliere Amerikaanse verzamelaar, toont de Alkmaarse Grote of Sint-Laurenskerk met omliggende huizen en gebouwen vanuit het noorden. Van Ruysdael bracht Alkmaar maar liefst veertien keer in beeld. Dit exemplaar is het vroegste van die veertien, én het eerste in een Nederlandse openbare collectie.

Het schilderij is te zien vanaf 3 februari 2017. Meer informatie: www.stedelijkmuseumalkmaar.nl

afbeelding: Salomon van Ruysdael, Gezicht op de Grote of Sint-Laurenskerk van Alkmaar vanuit het noorden, 1644, olieverf op paneel, 61,6 x 93,4 cm